Kişisel Verilerin ve Mahremiyetin Korunması Programı - Çocuklara Dijital Öğütler

Kişisel verilerimizi koruma konusunda ne kadar bilinçliyiz?

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü ve Facebook iş birliğinde her yaştan kullanıcıya yönelik başlattığımız Kişisel Verilerin ve Mahremiyetin Korunması Programı ile temel hedefimiz, çocuk, genç ve yetişkinlerin kişisel verilerin ve mahremiyetin korunması konusunda farkındalıklarını ve dijital okur-yazarlıklarını artırmak.

Bu kapsamda, yaptığımız anket ile her yaştan kullanıcının konuya dair algısını ölçtük ve elde ettiğimiz sonuçlar ışığında bilgilendirici üç kitapçık hazırladık. Çocuklara, gençlere ve yetişkinler/ebeveynlere yönelik bu kitapçıklarda kişisel verilere ve bu verilerin korunması konusunda atılacak adımlara dair bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz.

İlk odağımız çocuklar: #KişiselVerimOyuncakDeğil

#KişiselVerimOyuncakDeğil diyerek çocuklar için hazırladığımız “Çocuklara Dijital Öğütlerimiz” kitapçığında çevrim içi riskler hakkında bilgi veriyoruz. Aynı zamanda nasıl ki çocuklar gerçek hayatta tanımadığı kişilere ve çeşitli davranışlara karşı kendilerini koruyorsa internette de kendi güvenliklerini sağlamak ve mutlu oldukları bir ortam oluşturmak için nelere dikkat etmeleri gerektiğinin altını çiziyoruz.

#KişiselVerimOyuncakDeğil ama nedir bu kişisel veri?

Kişisel veriler, kişinin hakkındaki her türlü bilgidir. Çocuğunuzla bir anınızı paylaştığınızı düşünerek dijitalde yayınladığınız sırada farkında olmadan onun kişisel verilerini de paylaşıyor olabilirsiniz.

Dijital ortamın kendi kuralları vardır!

Çocuğunuza dijital ortamda da aynı gündelik hayatta olduğu gibi uyması gereken davranış kuralları olduğunu anlatmanız gerekiyor. Böylece hem kendisi bu kurallara uyarak hem de çevresindeki arkadaşlarını bu kurallara uyma konusunda uyararak dijital dünyayı birçok çocuk için güvenli bir yer haline getirebilir.

Nasıl ki çocuğunuz okulda ya da sizinle evdeyken kırıcı sözler ya da davranışlardan kaçınıyorsa dijital ortamda da aynı şekilde davranması gerektiğini ona anlatmanız gerek.

Hoşgörü, saygı ve ifade özgürlüğünün de dijital ortamın temel unsurları olduğunu bilmesi çocuğunuzun bu şekilde davranması ve akranlarına örnek olmasını sağlayacaktır.

#KişiselVerimOyuncakDeğil ve onu her zaman korumalıyım!

Çocuğunuzun daha güvenli bir şekilde interneti kullanması için ebeveynler olarak dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

Öncelikle özel hayatın gizliliğinin ve kişisel verilerinin korunmasının ne kadar önemli olduğunu çocuğunuza her zaman hatırlamalısınız. Aynı şekilde internette onu üzen, rahatsız veya tedirgin eden bir şeyle karşılaşırsa mutlaka size ya da güvendiği bir büyüğüne haber vermesi gerektiğini de çocuğunuza öğütlemelisiniz.

Konu çocuklara dijitali ve risklerini anlatmak olunca onları #KişiselVerimOyuncakDeğil diyebilecekleri farkındalık düzeyine getirmek için şu altı başlıkta derlediğimiz bilgiler işinize yarayacaktır: Gizlilik ve kişisel verilerin korunması, Çevrim içi tehlike ve riskler, Farkındalık, kontrol ve onay, Dijital hakların, Dijital ortamda davranış kurallarımız ve Güvenlik.

Paylaşılan bilgiler, zamanla başkaları tarafından bunu paylaşan çocuğunuzun istemediği şekilde kullanılabilir. Bazı durumlarda çocuğunuzla ilgili bilgiyi paylaşan siz de olabilirsiniz. Çocuğunuzla bir anınızı paylaştığınızı düşünerek dijitalde yayınladığınız sırada farkında olmadan onun kişisel bilgilerini de paylaşıyor olabilirsiniz.

Öte yandan kişisel verilerin internet ortamında tamamen yok edilmesi çok zor olduğu için özellikle çocuklarınızın kişisel verilerini paylaşırken çok dikkat etmesi gerekiyor.

Siz de hem çocuğunuza dair kendi paylaşımlarınızda hem de çocuğunuzun paylaşımlarında nelerin kişisel veri olduğunu ve bu verileri nasıl güvenli kılacağınızı öğrenmek isterseniz “Çocuklara Dijital Öğütlerimiz” kitapçığını inceleyebilirsiniz: Çocuklara Dijital Öğütler #KişiselVerimOyuncakDeğil

Çocuğunuz çevrim içi tehlike ve risklerle karşılaşınca ne yapması gerektiğini biliyor mu?

Çocuklarınız dijital ortamlarda istenmeyen reklamlarla karşılaştığında neler yapmalı? Peki ya siber zorbalığa ya da hakarete uğradığında kime başvurmalı?

Bu ve benzeri sorulara cevaplarımızı “Çocuklara Dijital Öğütlerimiz” kitapçığında bulabilirsiniz.

Kitapçığın tek sayfalık kısa versiyonu için: Broşür






11.08.2020

Paylaş