Enstitü’nün Ev Sahipliğinde Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun Sağlık ve Sigorta Sektörüne Etkileri Değerlendirildi

23 Aralık 2017 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknolojileri Hukuku Enstitüsü ev sahipliğinde Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun Sağlık ve Sigorta Sektörüne Etkileri Çalıştayı düzenlendi.



İstanbul Bilgi Üniversite’sinin Santral İstanbul Kampüsünde, sağlık sektörü, sigorta sektörü, kişisel verilerin Korunması Kurulu temsilcileri ve akademik camianın katılımıyla gerçekleşen Çalıştay, Kişisel Verilerin Korunması Kurulu Başkanı Faruk Bilir, Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitü Direktörü Leyla Keser, ve Türkiye Sigortalar Birliği Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu’nun açılış konuşmaları ile başladı.

Açılış konuşmasının ardından 2016 yılında yürürlüğe giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun getirdikleri ve uygulamada sektörün yaşadığı sorunlar üzerine konuşuldu.

Toplantıda konuşulan ana başlıklar ise şöyle oldu:

- Kişisel verilerle ilgili uygulamaların kültürel olarak içselleştirilmesi gerektiği,

- Sağlık personelinin kişisel verilerin korunmasının önemi konusunda eğitilmesinin gerekliliği,

- Hasta yakınlarının hasta ile ilgili talep ettiği bilgilerin paylaşılması,

- Hukuki düzenlemeler ile ilgili olarak, Akademi ve Kamu arasındaki iş birliğinin önemi,

- Tüm kişisel veri işleme faaliyetlerinin hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olması gerekliliği,

- Veri Sorumlularının aydınlatma yükümlülüğünü, veri sahibine uygun araç ve yöntemler ile verinin toplandığı sırada yerine getirmesi gerekliliği,

- Kanun kişisel veri işleyen herkese sır saklama yükümlülüğü getirdiği, ve

- Siber güvenlik stratejilerinin belirlenmesinin önemi, GDPR’da olduğu gibi KVKK’da da sağlık verileri için özel ek güvenlik tedbirlerinin getirilmesi.

Kişisel Verilerin Korunması Kurulu Başkanı sektör ve akademinin bir arada olduğu bu buluşmaların çok önemli ve yararlı olduğunu vurgulayarak bundan sonraki süreçlerde de bu toplantılara devam etmek istediklerini dile getirdi.

Enstitü Direktörü Leyla Keser de önümüzdeki günlerde farklı konularda gerçekleştirilecek Çalıştaylara ev sahibi yapmaya devam edeceklerini ve bundan çok mutlu olduklarını bildirdi.

Çalıştay 8 saatlik bir çalışmanın ardından sona erdi.


25.12.2017

Paylaş